Binlerce yıldır insanlar gece gündüz gökyüzüne bakmış, gök cisimleri ve gökyüzündeki değişimlere birbirinden farklı anlamlar yüklemişlerdir. Güneş tutulması gök olayları arasında en etkileyici olanlardan birisi olarak sayılabilir. Örnekse eski Çin’de insanlar güneş tutulmasının nedeninin devasa bir ejderhanın güneşi yemeye çalışması olduğuna inanmış, aç ejderhayı korkutup kaçırmak için kaşık ve çubuk gibi nesneleri birbirine vurarak gürültü çıkarmışlardır. Tutulmadan sonra Güneş her zaman yeniden göründüğü içinde yaptıklarının işe yaradığını düşünmüşlerdir. Günümüzde böylesi hikâyeler ancak masallarda anlatılabilir…
Güneş tutulmasında; Güneş’ten yayınlanan ışınlar uzayda ilerlerken Ay’a çarpar ve Ay’ın uzayda bir gölgesi oluşur. Dünya yörüngede ilerlerken bu gölge alanı içine girer ve Dünya’nın bir kısmı karanlıkta kalır.
Güneş ve Ay tutulması gibi gök olaylrı gözlemi bulunduğunuz yerdeki hava koşullarıyla doğrudan bağlantılıdır. 20 Mart Güneş tutulması dünyanın birçok yerinde binlerce insan tarafından sabırsızlıkla bekleniyordu. Özellikle daha önce Güneş tutulması gözlemini hiç yapmamış öğrencilerimiz tutulmayı görebilmek için gün sayıyorlardı. Ülkemiz genelindeki olumsuz hava koşullarından dolayı gözlem birçok yerde yapılamadı.
Ancak tutulma öncesinde ve sırasında sabırsızlıkla planetaryumumuzda bekleyen öğrencilerimiz bulutların bir anlık açılmasıyla teleskop ve güneş filtresiyle aracılığıyla tutulmayı gözlemleyebildiler. Ardından havanın yeniden bulutlanmasıyla gözlem olanaksız hale geldi. Gözleme gelen her öğrencimiz hava koşulları sebebiyle Güneş tutulmasını göremese de birçok öğrencimiz hayatlarında ilk kez Güneş tutulmasını okulumuzdan izlediler.
Özgür Türk