Genellikle geceleyin dışarı çıkıp gökyüzüne baktığımızda yıldızlar bize gelişi güzel dökülmüş inciler gibi görünür. Güneş doğu ufkundan yükseldikçe Güneş’ten gelen ışınlar atmosferde saçılarak gece gördüğümüz inciler kaybolur. Oysa Dünya’nın atmosferi olmasaydı gündüzleri de yıldızları görebiliyor olurduk. Dünya kendi ekseni etrafındaki bir tam turunu 23 saat 56 dakikada tamamlar. (Yıldız günü) Güneş etrafındaki yörünge hareketini de göz önünde bulundurursak bir gün 24 saattir. (Güneş günü) Gece ve gündüzün oluşumu da Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki bu dönüş hareketinin bir sonucudur. Yaklaşık 6000 yıldır insanoğlu Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki düzenli dönme hareketinden yola çıkarak zamanı ölçmüşler. Bu hareket o kadar düzenlidirki Güneş’in gökyüzündeki konumuna bakarak zamanı söyleyebilir ya da ne zaman batacağını kolaylıkla söyleyebiliriz. Bizde burada çok kolay temin edebileceğimiz malzemelerle basit bir Güneş Saati yapacağız.
Malzemeler:
- Fotoblok ya da mukavva
- Cetvel
- Kalem
- Pipet ya da bir çubuk
- Maket bıçağı
- Pusula
- Pritt ya da çift taraflı bant
- Güneş Saati kağıdı
- Silikon tabancası
Yapılışı:
1- Güneş saati basılmış olan kağıdı makas yerinden kesin.
2- Güneş saatinizin baskı boyunu ölçerek aynı ölçüde dikdörtgen şeklinde bir çizimi mukavva üzerine çiziniz ve parçayı keserek çıkarınız.
3- Güneş Saati baskısını eş boyuttaki mukavva ya fotobloğa yapıştırınız.
4- Pipeti ortadan ikiye kesiniz. Ve Güneş Saati baskısında bulunan “+” işaretinin olduğu yere yüzeye dik şekilde yapıştırınız.
5- Açık alanda pusula ile bulduğunuz kuzey yönünü Güneş Saatinizin kuzey yönü ile paralel yapın.
6- Güneş Saatiniz kullanıma hazır!