Ana sayfa Blog Güneş Sistemi Modelleme

Güneş Sistemi Modelleme

Dünya üzerinde her yıl 4 -10 Ekim tarihleri arasında Dünya Uzay Haftası kutlanır. Uzay haftasında düzenlenen yerel ve ulusal etkinliklerde gökbilim meraklıları bir araya gelerek tematik etkinliklere katılırlar.

Özellikle çocuklar uzay konularına ilgi duyarlar. Üstelik Fen Bilimleri dersinin ilk ünitesi astronomi konularını içerir. Astronomi de özellikle ölçek konusu dikkat çekicidir. Bu yazımızda ölçek konusuyla ilgili bir etkinlik önerisi yapılmaktadır.

Gündelik yaşantımızda bir şeylerin boyutunu (uzunluk, alan, kütle, hacim, yoğunluk gibi) ölçerken genellikle kıyaslama yaparız yani bir referanstan yararlanırız. Bu etkinlikte Güneş’e göre Güneş Sistemindeki gezegenlerin çapları ve Güneş’e olan uzaklığını modelledik. Ölçeğimiz 1/1392000 olarak belirlendi. Yani eğer Güneş’in çapının 1392000’e bölersek 1 m olarak buluruz. Buna göre diğer gezegenlerin çapları ve uzunlukları aşağıdaki görselde verilmiştir.

Bu etkinlike amacımız; katılımcıların bize en yakın yıldız olan Güneş’ten yola çıkarak göreli olarak özellikle Dünya’mızı ve diğer gezegenlerin boyutlarının anlaşılmasını kolaylaştırmaktır. Katılımcılar bu etkinlikte gezegenlere dokunabilir, görebilir ve özelliklerini dinleyerek kalıcı öğrenebilir.

Malzemeler:

  1. Ölçekli Güneş ve gezegenler
  2. Metre
  3. Gök cisimleri bilgi kartları

Uygulama:

  1. Her gökcismine bir katılımcı görevlendirilir.
    • Etkinlikte katılımcılara sorumluluklar verilirse etkinlik daha keyifli hale gelebilir. Örneğin her gezegeni bir öğrenci temsil eder ve o gezegeni araştırarak bilgi sahibi olur.
  2. Google Earth ölçekli konum yerleştirme.
    • Konumunuza göre okul ve çevresinde gezegen konumları ölçekli uzaklıklarına göre yerleştirilir.
  3. Yolculuk Güneş’ten başlar.
    • Öncelik tüm katılımcılar Güneş’te toplanır. Eğitmen ya da daha önceden görevlendirilmiş bir katılımcı Güneş hakkında ilgi çekici bilgiler verebilir. Sonra yolculuk Güneş’e en yakın olan ve ölçekli olaraka 41,63m uzakta bulunan Merkür gezegene doğru yola çıkılır. Merkür’de bulunan katılımcı Merkür modelini gösterek Merkür hakkında bilgi verebilir. Tüm katılımcılar Merkür’ün konumundan Güneş’in açısal olarak nasıl göründüğünü de gözlemler. Yolculuk diğer tüm gezegenlere kadar gidebilir.

Not: Yaşadığınız bölgedeki Dünya Uzay Haftası etkinlikleri için ayrıntılı bilgi: https://www.worldspaceweek.org

…………….

…………….

…………….

…………….