Ana sayfa Blog Webb Teleskobu ile Jüpiter’in Auroraları

Webb Teleskobu ile Jüpiter’in Auroraları

Web teleskobu Jüpiter’de bulunan büyük kırmızı leke ve gezegenin aurorolarını inceleyecek

Jüpiter’in halkaları ve iki uydusu(Görüntü: NASA, ESA, Jupiter ERS Takımı; görüntü işleme Ricardo Hueso (UPV/EHU) ve Judy Schmidt)

James Webb teleskobu Jüpiter’i daha önce hiç tanıklık etmediğimiz gibi görüntüledi. Jüpiter’in kuzey ve güney kutuplarında oluşan kutup ışıkları, atmosferinde yüzlerce yıldır devam eden fırtınalar, geniş ve ince halkası ve 79 uydusuyla gözler önünde duruyor. Bu sıra dışı görsel 27 Temmuz’da Webb teleskobunun yakın kızılötesi kamerası(NIRCam) ile alındı. Çalışma ekibinde bulunan Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacı  Imke de Pater “Doğrusunu isterseniz biz de bu kadar güzel bir görüntü beklemiyorduk. Jüpiter hiç böyle görmedik” dedi. 

Jüpiter her zaman ilgi çekicidir. Yıllar önce Jüpiter’i araştırmak için uzaya gönderilen Juno Uzay Aracı Güneş Sisteminin en büyük gezegeninin fırtınalarını ve gaz formunu bize yakından gösterdi. Ancak Webb teleskobu bize çok daha ayrıntılı görseller gönderdi. Bunun nedeni Webb teleskobunun insan gözünün göremediği kızılötesi ışığı toplamasıdır. Buradaki görüntüler ise görünür spektruma çevrilerek görselleştirilmiştir.

Görüntü: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; image processing by Judy Schmidt.
Görüntü: NASA, ESA, CSA, Jüpiter ERS Takımı; görüntü işleme Judy Schmidt.

Araştırmacı de Pater, “James Webb teleskobunun kızılötesi dalga boylarında çalışması daha önce Jüpiter’in görmediğimiz özelliklerini fark etmemizi sağladı.” Jüpiter’in kuzey ve güney kutbunda bulunan hidrojen gazı emisyonları sayesinde Güneş sistemindeki en parlak kutup ışıkları Jüpiter’de oluşmaktadır.

Jüpiter’in diğer bir önemli özelliklerinden biri de üzerinde büyük kırmızı leke bulunmaktadır. Bu leke yüksek basınç fırtınalarının da etkisiyle yüzyıllardır saat yönünün tersine döndüğü bilinmektedir.

Webb teleskobu Jüpiter’in sönük halkalarını ve Amalthea ile Adrastea uydularını da ortaya çıkarmıştır. Ayrıca arka planda görülen sönük cisimler ise uzak galaksilerdir. 
James Webb uzaya fırlatılması oldukça uzun süre almıştı ve teleskobun bundan sonra en az 20 yıl daha görev yapması öngörülüyor.
Webb teleskobu bize gönderdiği her görselde ufkumuzu genişletiyor. Merakla yeni gelecek görüntüleri bekliyoruz.

Çeviri: Özgür Türk