Kuyruklu yıldızlar denilince bir tür yıldız olabileceği düşünülebilir. Ancak sanılınanın aksine kuyruklu yıldızlar bir çeşit “yıldız” değildir. Kuyruklu yıldızlar buz, kayaç ve tozlardan oluşmuş gök cisimleridir. Bir kuyruklu yıldızın katı bir çekirdeği, bu çekirdeği saran atmosferi ve bir de toz ve su buharından oluşan kuyrukları bulunur. Bu biçimiyle kuyruklu yıldızlar “kirli kartopu” gibi tanımlanabilir.
Kuyruklu yıldızlarında gezegenlerinki gibi dairesel yörüngeleri vardır. Ancak kuyruklu yıldızların yörüngeleri oldukça basıktır. Güneş Sisteminin dış kısımlarından (Oort Bulutsusu) gelen kuyruklu yıldızlar Güneş’e yaklaştıkça ısınırlar. Bir yıldız olmadıkları için Güneş’ten ışığı yansıtırlar. Kuyruklu yıldızların iki tane kuyruğu bulunur. Birincisi ısınan çekirdeğin buzlu yapısı gaz hale(süblimleşme) geçerek çekirdeği saran atmosferi ve peşi sıra buharlı kuyruğu oluşturur. İkincisi ise kuyruklu yıldızın yörüngesi boyunca arkasında bıraktığı toz kuyruğudur. Kuyruklu yıldız Güneş’e yaklaştıkça daha çok enerji alarak parlaklığı artar ve kuyruğu uzar. Kuyruklu yıldızların dolanma süreleri birkaç yıl ile birkaç milyon yıl arasında olabilir. Kısa periyotlu kuyruklu yıldızlar 150 yıldan az sürede Güneş etrafında dolanırlar. Bunlardan en bilineni Halley Kuyruklu yıldızıdır. Halley kuyruklu yıldızının yörünge periyodu 76 yıldır ve Dünya’dan 2062 yılında yeniden görüleceği düşünülmektedir.
C/2019 Y4 (ATLAS) Kuyruklu Yıldızı
28 Aralık 2019’da yılında Hawaii’de bulunan gök bilimciler tarafından keşfedilen Atlas Kuyruklu Yıldızı henüz çıplak gözle görülebilecek kadar parlak değil ancak her geçen gün parlaklığı artmaktadır. Bugünlerde Mars’ın yakınından geçen Atlas Kuyruklu Yıldızı orta büyüklükte teleskoplarla görülebilir parlaklıktadır. 1 Mayıs 2020’de ATLAS Kuyruklu Yıldızı Dünya’dan bakıldığında en parlak konumunda bulunacak ve parlaklığının insan gözünün görebileceği parlaklık aralığında olacağı bekleniyor. Tahminler doğruysa 1 Mayıs’ta çıplak gözle bir kuyruklu yıldız görebilir hatta fotoğrafını bile çekebiliriz.
23 Mayıs’ta Dünya’ya en yakın konumdan (116.855.706 km) geçen ATLAS Kuyruklu Yıldızı Güneş’e yaklaştıkça ısınacak ve 31 Mayıs günü Güneş’e en yakın (37,848,261 km) konumda olacak. Bu süreçte ATLAS Kuyruklu Yıldızı büyük olasılıkla oldukça büyük miktarda kütle kaybedip parçalanması bekleniyor.
Sizler de Atlas Kuyruklu Yıldızı Güneş’e ulaşmadan önce onu ilk ve son kez görebileceğiniz bu fırsatı kaçırmayın.
Gökyüzünüz yıldızlı olsun.
Kaynaklar:
earthsky.org
Stellarium.com
www.esa.int
bilimgenc.tubitak.gov.tr
www.heavens-above.com
www.ucf.edu/